1e ronde Play-Offs Return: 3 - 2

MVV leek in Almere op weg de in eigen huis opgelopen 3-1 schade meer dan goed te gaan maken. Met dominant aanvallend voetbal stond na 46 minuten een Maastrichtse 1-2 voorsprong op het scorebord. Nog één treffer en de verlenging zou een feit zijn. Zo ver zou het op Bevrijdingsdag 2018 echter niet komen. Een moedig en vooral strijdbaar MVV kreeg in de 78e minuut de 2-2 te verwerken. Hiermee was het knappe verzet gebroken. Deze klap kwamen de Maastrichtenaren niet meer te boven. Dat het uiteindelijk nog 3-2 werd was puur van statistisch belang. Eén ding staat vast: MVV verlaat met opgeheven hoofd de Play-Offs.

De  eerder deze week opgelopen 3-1 nederlaag in de eerste ontmoeting in het kader van Jupiler Play-Offs bleek dan uiteindelijk toch te veel. In het kleinste voetbalstadion van het Nederlandse betaalde voetbal kwam zodoende abrupt een einde aan het voetbalseizoen van MVV. Het is Almere City FC dat in de volgende ronde tegen - naar alle waarschijnlijkheid - Roda JC mag proberen een finaleplek veilig te gaan stellen.

Trainer Ron Elsen had als verrassing en stormram de kopsterke Sammy Mmaee in de voorhoede geposteerd. Daarbij zocht het middenveld vanaf de eerste minuut de aanval waardoor er – zeker het eerste uur - constant druk op de Almere-achterhoede werd gezet. En met succes. De eerste 45 minuten waren helemaal voor MVV. Dat de Maastrichtenaren slechts één keer scoorde mocht een wonder worden genoemd. Evenals de gelijkmaker van Almere van Van de Water.

Een nerveus begin van de Maastrichtenaren leverde Almere City FC in de eerste paar minuten twee goede mogelijkheden op. Zonder succes. MVV herpakte zich snel en hoe! Na zes minuten had de offensieve opstelling van de Maastrichtenaren al succes. Een hoekschop van de voet van Alessandro Ciranni kopte Christophe Janssens hard en doeltreffend in:  0-1. MVV bleef druk naar voren zetten, speelde de bal snel rond en had in de tiende minuut bijna weer succes. Joeri Schroijen ging achter een diepe bal aan en stond plots vrij voor het Almere-doel. De bal stuitte echter ongelukkig waardoor zijn schot naast het vijandelijke doel belandde. In de dertiende minuut leek Jonathan Okita de 0-2 in te schieten echter het leer werd net door de vingertoppen van doelman Kramer uit de hoek getikt. In de 25e minuut opnieuw een fraaie actie van Joeri Schroijen. Vanaf eigen helft maakte hij een rush tot aan de Almere-achterlijn. Zijn voorzet op maat ging over de goalie en leek een prooi te worden voor Mmaee. De bal werd echter op het laatste moment door Almere weggewerkt. MVV bleef powerplay spelen en Almere had het zwaar. Opnieuw produceerde MVV enkele scherpe voorzetten maar deze belandden steeds net niet bij de eigen speler. In de 34e minuut kreeg Janssens een goede mogelijkheid. Opnieuw een voorzet van de zijkant kwam op twaalf meter bij hem terecht. Alleen kreeg hij de hard ingebrachte bal – alleen voor de doelman – niet onder controle. Almere – loerend op de counter – kwam er steeds snel uit en in de 37e minuut leverde dat bijna de gelijkmaker op. Van de Water trok op de rand van het strafschopgebied goed naar binnen en kromde de bal richting MVV-doel. Gelukkig voor de Maastrichtenaren zat er net te weinig kromming in zijn schot. Even later opnieuw een goede actie van Schroijen. Door het hart van het Almere-centrum soleerde hij zich vrij en lobte de bal over de doelman. Op het moment dat hij de bal in de touwen wilde werken kopte Mac-Intosh het leer uit het lege doel. Terwijl iedereen de 0-2 verwachtte ging de bal er in blessuretijd aan de andere kant in. Van der Water kwam simpel aan de bal en mocht vanaf 16 meter uithalen: 1-1.

MVV kwam na de thee als een vuurpijl uit de kleedkamer. Een hoekschop in de eerste minuut van de tweede helft belandde bij Jonathan Okita. Hij stond met zijn rug naar het doel maar geen probleem voor de topscorer van MVV. Met een hakbal promoveerde hij het leer tot 1-2. In de 54e minuut een volgende kans voor de Maastrichtenaren. Mmaee kapte zich knap vrij op de rand van de zestien maar zijn schot verdween vervolgens hoog over het doel. Het snelle spel had veel kracht gevergd van de Maastrichtenaren waar inmiddels ook enkele spelers gehavend rondliepen. MVV zakte verder in en bood Almere meer de kans om  in balbezit te komen. Het was dan ook niet toevallig dat in de 63e minuut MacDonald een goede kans had. Een scherpe voorzet belandde op het hoofd van de aanvaller maar hij had zijn vizier niet op scherp staan. Nog niet. MVV wisselde aanvallend – Ippel maakte zijn rentree na maandenlange afwezigheid. Het team van Elsen zette nu vol in op de aanval en ging met drie verdedigers spelen. Dat gaf helaas niet het gewenste effect.

In de 78e minuut was het dan over en uit voor MVV. Bij een aanval waar iedereen van MVV mee naar voren trok, verspeelde Joeri Schroijen op knullige wijze de bal. Hiervan profiteerde Almere optimaal. Een snelle counter betekende het eindsignaal voor het voetbalseizoen van MVV. MacDonald liet zich de geboden buitenkans niet ontnemen: 2-2. Dat deed hij zeven minuten later nog eens dunnetjes over toen bij toeval de bal op zijn hoofd viel en hij onhoudbaar 3-2 inkopte.

“We kunnen trots zijn op wat we vandaag hebben laten zien”, was het commentaar van MVV-aanvoerder Pieter Nys. “We hebben gevochten, gestreden. We hebben alles gegeven wat in ons zat. Natuurlijk zijn we enorm teleurgesteld. Maar als we in het nieuwe seizoen zo spelen als vandaag, dan moet het goed komen.”

De selectie van MVV kan nu met vakantie. De eerste divisie begint het seizoen 2018-2019 op vrijdag 17 augustus.

Opstelling MVV Maastricht: Michael Verrips, Christophe Janssens, (85. Hawbir Moustafa), Shermar Martina (75. Ricardo Ippel), Steven Pereira, Alessandro Ciranni,  Joeri Schroijen, Pieter Nys, Kelechi Nwakali , Jonathan Okita, Tuur Houben (28. Dean Koolhof), Samy Mmaee.

Scoreverloop: 6. Christophe Janssens 0-1, 45. Van der Water 1-1. 46. Jonathan Okita 1-2, 78. En 85. MacDonald 2-2 en 3-2. Scheidsrechter: Gözübüyük. Gele kaarten: Pieter Nys (MVV), Christophe Janssens (MVV), Jonathan Okita (MVV), Ricardo Ippel (MVV), Mirani (Almere City FC)