1e ronde Play-Offs Heen: 1 - 3

MVV wacht loodzware klus in Almere na 1-3 thuisnederlaag in Play-Offs

MVV Maastricht wacht zaterdag 5 mei een loodzware opdracht in Almere. Door het 1-3 verlies in eigen huis zullen de Maastrichtenaren minimaal met drie doelpunten verschil moeten winnen om de volgende ronde van de Jupiler Play-Offs te bereiken. In de eigen Geusselt bleek - in wellicht de minste thuiswedstrijd van het seizoen - Almere City FC deze avond een maatje te groot. Opvallend overigens was dat alle tegendoelpunten uit standaard-situaties ontstonden en van de voet (of het hoofd) van dezelfde speler kwamen: Mirani. "Deze avond is op een enorme teleurstelling uitgedraaid", waren dan ook de eerste woorden van trainer Ron Elsen in de catacomben na afloop.

"Een flinke mentale tik. Hier moeten we eerst goed van bijkomen en herstellen", vulde aanvoerder Alessandro Ciranni aan. "Maar dit is een rare competitie. Als we zaterdag snel weten te scoren en wellicht vlak voor of na rust de tweede treffer....het kan raar lopen." Trainer Ron Elsen wist het na afloop treffend samen te vatten: "Als Maastrichtenaar ben ik enorm teleurgesteld."

In de vijfde minuut van deze eerste wedstrijd in de Play-Offs was MVV dichtbij het openingsdoelpunt  Een voorzet van Joeri Schroijen belandde op de voet van Jonathan Okita maar zijn boogbal verdween nipt over het Almere-doel. Het eerste gevaar van de gasten liet tot de dertiende minuut op zich wachten. Een afstandsschot van Overtoom werd door Verrips tot hoekschop verwerkt. De daaropvolgende bal kopte Mac-intosch doeltreffend in. Wegens buitenspel werd de goal echter afgekeurd. Deze waarschuwing van de ploeg uit Flevoland leek de Maastrichtenaren in het hoofd en de benen te kruipen. Het spel werd onnauwkeuriger en het middenveld werd meer en meer uit handen gegeven. In de 20e minuut werd doelman Michael Verrips verrast door een afstandsschot van Salasiwa. Het zwabberende schot wist hij met enig kunst- en vliegwerk uit het doel te ranselen. Drie minuten laten ontsnapte MVV aan een achterstand. In een ouderwetse scrimmage had Almere City liefst drie keer de kans vanaf korte afstand te scoren. Het leer werd echter op wonderbaarlijke wijze uit het doel gehouden, uiteindelijk ten koste van een hoekschop. Deze corner belandde vervolgens op het hoofd van de geheel vrijstaande Mirani die simpel 0-1 in de touwen knikte. MVV herpakte zich enigszins en ging op zoek naar de gelijkmaker. En de kansen kwamen er. In de 33e minuut ging Dogan Golpek via een lange rush op zoek naar succes. Omringd door vier tegenstanders wist hij tot op 18 meter van het vijandelijke doel te komen maar werd daar gevloerd. Aanvoerder Alessandro Ciranni begaf zich achter de bal en tilde de bal over het muurtje en mikte met een timmermansoog fraai in de kruising: 1-1. Aan de overzijde mocht in de 39e minuut Salasiwa op de punt van het MVV-strafschopgebied een vrije schop nemen maar Michael Verrips tikte de bal uit het doel. Vlak voor het rustsignaal ontsnapte MVV twee keer aan opnieuw een achterstand. Een hoge bal stroopte op het kunstgras waardoor plots Van der Water de bal leek in te kunnen tikken. Andermaal bleef Verrips winnaar. Ook Vet was niet slagvaardig genoeg. Op slag van rust kon hij een voorzet vanaf 12 meter intikken. Hij mikte echter te hoog.

Na de thee ging Almere direct weer verder waar het in de eerste helft mee geëindigd was: het creëren van doelpuntrijpe kansen. Een snelle aanval in de 46e minuut eindigde bij Van de Water die de bal om Michael Verrips heen krulde maar ook net om de paal. Een minuut later had Jonathan Okita zijn antwoord klaar. Hij speelde zichzelf knap vrij op de rand van het strafschopgebied. Alleen zijn schot was niet nauwkeurig genoeg om Almere-doelman Kramer te verschalken. Een ingestudeerde vrije schop bracht Almere in de 51e minuut op 1-2. Het was opnieuw Mirani die zijn handtekening onder het doelpunt mocht zetten. Het was allemaal niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen van de thuisclub. Veel zenuwachtig balverlies en onnodige fouten waren het gevolg. "Deze tweede treffer was de dolksteek voor het team", zou Elsen na afloop dan ook zeggen. In de 55e minuut kroop de thuisclub door het oog van de naald toen Van der Water de bal op de Maastrichtse paal krulde. Tien seconden voordat hij gewisseld werd, had Dogan Golpek de gelijkmaker op zijn hoofd. De opstuitende bal kon hij van dichtbij inkoppen maar het leer verdween net aan de verkeerde kant van de doelpaal. Almere bleef makkelijk combineren en vond steeds de vrijstaande speler. Het was dan ook niet verwonderlijk dat in de 61e minuut Mirani toe was aan zijn volgende hoofdstuk en wel dat van de -  valse - hattrick. Een vrije trap vanaf de rechterkant mocht hij geheel ongehinderd inkoppen: 1-3. Pas in de 79e minuut werd MVV weer gevaarlijk. Vanaf 20 meter haalde Jonathan Okita hard uit, maar de topscorer zag dat doelman Kramer de bal uit de kruising plukte. Typerend voor deze mislukte Maastrichtse avond is wellicht ook het feit dat Almere het vijandelijke doel veertien keer onder vuur nam, MVV deed dat drie keer.

"Te veel spelers acteerden vandaag aan de bal onder hun normale niveau", aldus Elsen. "Zeker in de tweede helft hebben we geen normaal optreden van MVV gezien. Ik sta er ook van te kijken dat we liefst drie keer uit een standaardsituatie een doelpunt tegen krijgen. Almere voetbalde vandaag makkelijk. In de eerste helft ging er nog voldoende dreiging van MVV uit. Maar in de loop van de tweede helft was ons spel te veel op toeval gebaseerd. Het wordt aanstaande zaterdag een moeilijke klus in Almere maar zolang er leven is, is er hoop."

Drievoudig doelpuntenmaker Mirani Van Almere City FC was in zijn nopjes. Hij glunderde van oor tot oor: "In een oefenwedstrijd van Almere heb ik eens drie keer in een wedstrijd weten te scoren. In een reguliere wedstrijd echter nog niet. Het is heerlijk om op dit  moment drie keer het net van de tegenstander te vinden. Het is alleen jammer dat we niet nog meer scoorden. Kansen voldoende. Zaterdag moeten we waken voor onderschatting. Want voorbeelden in het verleden voldoende waar een dergelijke voorsprong nog uit handen werd gegeven. Maar we zijn voorbereid!"

De return is zaterdag 5 mei in Almere, aanvang 18.30 uur.

Opstelling MVV Maastricht: Michael Verrips, Christophe Janssens, Samy Mmaee, Shermar Martina, Florian Loshaj (59. Tuur Houben), Joeri Schroijen, Alessandro Ciranni, Luc Mares (76. Koen Kostons), Dogan Golpek (59. Atilla Yildirim), Kelechi Nwakali, Jonathan Okita.

Scoreverloop: 23. Mirani 0-1, 33. Ciranni 1-1. 51. en 61. Mirani 1-2 en 1-3. Scheidsrechter: Janssen. Gele kaarten: Shermar Martina (MVV), Luc Mares (MVV), Hammouit (Almere City). Toeschouwers: 4.264.