Nieuws

voetbal

Woensdag 25 oktober 2017

De jeugd van MVV, Roda JC, VVV en Fortuna Sittard traint dankzij subsidie van de Provincie Limburg geregeld samen. Gisteren kwamen de talenten Onder 15 bij elkaar in Buchten.
Vier ton steekt de provincie de komende twee jaar in het Limburgse jeugdvoetbal. Spelers van de vier profclubs trainen samen op specifieke onderdelen. Zoals gisteren in Buchten, waar het verdedigen centraal stond.

Structureel nieuwe Vito’s

De VVV-keeper hapt in een peer, terwijl de MVV’er zijn bord nog eens volschept met macaroni en salade. Geel, groen, rood, zwart, wit. In de kantine van HBC’09 in Buchten – tevens het onderkomen van de Fortuna Academy - worden de Limburgse voetbalclubkleuren gemengd.
In verschillende bijeenkomsten traint de jeugd van Fortuna Sittard, MVV, Roda JC en VVV met elkaar. De provincie gaf de clubs in totaal vier ton. Daar is het project om samen te trainen uit voortgekomen. Het uiteindelijke doel is een structurele subsidie voor talentontwikkeling om zo de kwaliteit van het Limburgse jeugdvoetbal op te krikken.

Een paar weken geleden trainden de jongens onder zestien in Venlo, nu is Buchten het decor en Fortuna gastheer. Onder 15 traint op verdedigen. In de bestuurskamer buigen gemixte groepen zich over spelsituaties in eredivisieduels die op de beamer getoond worden. Keeper Jannes (MVV) geeft droogjes en ongestoord antwoorden op elke tactische vraag die wordt gesteld. Sowieso tonen de jongens zich oprecht geïnteresseerd in de doorgaans toch als droog gekwalificeerde theorie.

Mitchels

„Op deze leeftijd is de droom een keuze geworden. Ze gaan serieus om met hun sport”, zegt trainer André Boessen van Fortuna onder 19, die samen met zijn hoofd jeugdopleiding Claudio Braga de dag leidt. 
Boessen ziet grote voordelen in de samenwerking. „We willen nieuwe Mitchels, Perrs en Vito’s. Niet bij uitzondering, maar regelmatig. Dat kan alleen door de krachten te bundelen. Kijken in andermans keuken zonder scheve gezichten. Zodat een topclub als PSV straks zegt: laat hem nog maar even in Limburg, want daar is de opleiding goed. Daar leert hij wat. Daar kan hij rijpen. Dat ze hem niet meer piepjong hier wegplukken.”

Over een paar weken, als het project verder trekt naar Kerkrade, ligt de nadruk op de omschakeling. Nu is het verdedigen troef. Wat niet wil zeggen dat de vier clubs alleen maar defensief ingestelde spelers afvaardigen. „Er zijn ook keepers en aanvallers”, zegt Boessen. „Want verdedigen begint bij de spits.”

Om het belang van de discipline te benadrukken, vertelt de coach over Atlético Madrid. „Niet alleen trucjes, ook eenvoud kan je wereldberoemd maken. Iedereen heeft het over Messi en Ronaldo, niemand spreekt van de ijzersterke, gedisciplineerde defensie van Atlético. Honderd minuten in de organisatie als het moet. Omdat ze weten dat Barça of Real het ongenadig afstraft als ze één moment verslappen.”

Aardige jongens

De jonge toehoorders luisteren aandachtig. Hun dag als prof (melden, trainen, lunchen, analyseren, trainen en naar huis) vordert. Zodadelijk de tweede sessie op het veld. „Tegelijk met deze trainingsdagen zijn we bezig een programma in elkaar te zetten waarmee we de provincie kunnen overtuigen structureel te subsidiëren. We kunnen nooit tegen de hoge budgetten van Standard Luik en Racing Genk op, maar we kunnen onze opleiding wel steeds beter maken. De jonge spelers blijven wel gelieerd aan de club waar ze vandaan komen. Het is dus een samenwerking, geen fusie”, benadrukt Paul Penders (MVV). Dat blijkt wel als vier Roda JC’ers aan het einde van de dag vertellen wie volgende week hun tegenstander is. „VVV thuis”, weten Martijn, Mike, Tom en Stan. „Aardige jongens. Leuk om nu eens mét ze te spelen.” Het viertal noemt het initiatief leerzaam. „Fortuna heeft weer een andere visie dan Roda. Daar steek je wat van op. Vandaag leerden we veel op het gebied van rugdekking, ondertalsituaties en omschakelen.”

Limburgs team

Ron van den Bekerom van VVV is projectleider namens de vier clubs. Hij verzorgt de contacten met de provincie Limburg, die over twee jaar 400.000 euro in het talentenproject steekt. De ambities bij de clubs reiken verder dan alleen het trainingsprogramma. „Uiteindelijk willen we ook tot één team komen en bijvoorbeeld toernooien gaan spelen. Als Limburgs team in feite”, zegt Van den Bekerom.
De term FC Limburg wil de projectleider niet in de mond nemen. „Die plannen gingen destijds veel verder. Of de clubs elkaar nu meer gaan opzoeken? Dat is geen doel op zich. 
Duidelijk is dat de clubs achter het huidige programma staan. Dat is positief. Het is nu aan ons om ook het bedrijfsleven te interesseren zodat we ook over twee jaar verder kunnen.” 


In de competitie rivalen, maar als ze samen op het trainingsveld staan in het Limburgse talentenproject, helpen ze elkaar graag een handje met het schoonmaken van de schoenen. (Bas Quadvlieg)

Bron: Dagblad De limburger 24-10-2017

Misschien ook interessant

Sterrendragers