logo De Graafschap

De Graafschap

MVV Maastricht pakt derbywinst door strijd en passie (3-1)

Maandag 02 februari 2015

Dé derby der derby's, zo stond de wedstrijd MVV Maastricht - Roda JC te boek in de regio Maastricht. Het werd een wedstrijd die de geschiedenisboeken in kan als een échte derby, vol strijd en passie. Passie die ook van de tribunes af rolde in het Geusseltstadion, waar ruim 8.000 mensen zaten die waar voor hun geld kregen. MVV Maastricht trok uiteindelijk aan het langste eind en sleepte een 3-1 overwinning uit het vuur.

Vanaf het eerste fluitsignaal, waarbij 'Ziene Hoege Hoeglöstigheid' Prins Odin I de eerste aftrap verrichtte met aanvoerder Kjell Knops, liet MVV duidelijk merken dat er die middag wat hen betreft niets te halen viel in Maastricht. 'Volle Petaj' gingen de Sterrendragers van start, veel strijd en werklust leggend in hun spel. De eerste kleine kans was dan ook voor de thuisploeg. Een vrije trap werd door Bryan Smeets vakkundig op het hoofd van Nick Kuipers gelegd, maar die kopte de bal te wild richting eerste paal. MVV controleerde het spel en dacht te bouwen aan een goede basis om van daaruit op voorsprong te komen. Het ging echter fout in de elfde minuut, toen Sven Braken de bal ingespeeld kreeg met Van Peppen in zijn rug. De spits koos voor een lange boogbal terug, die echter precies tussen de twee centrale verdedigers van MVV viel, pardoes in de voeten van spits Anco Jansen. Die liet dit cadeuatje natuurlijk niet aan zich voorbij gaan en passeerde doelman Jo Coppens: 0-1. MVV verloor echter niet het hoofd, maar bleef vasthouden aan de goede eerste 10 minuten. Dat resuteerde drie minuten na de Roda-voorsprong in de gelijkmaker van Stef Peeters. Uit een corner werd de bal door Jansen weggewerkt naar de buitenkant, waar de Belgische MVV-middenvelder nog stond. Met een bekeken bananencurve schoot hij de bal via de grond bij de tweede paal binnen: 1-1. Stadion de Geusselt ontplofte. Dat deed het overigens even later weer, toen Roda-aanvaller en doelpuntenmaker Jansen een domme actie uithaalde richting scheidsrechter Sanders en rood kreeg wegens spugen. De bezoekers moesten met 10 man verder en werden dieper in het nauw gedrukt. Trainer René Trost dacht met een dubbele wissel enige stabiliteit aan te brengen in zijn, tot dan toe, dolende 10-tal. Gyasi en Lagouireh moesten het veld ruimen voor Dijkhuizen en Cicilia. MVV profiteerde in de laatste minuten van de eerste helft optimaal van de numerieke meerderheid: een schot van Marco Ospitalieri ketste via de rug van een Roda-verdediger voor de voeten van Bryan Smeets. Die dacht niet na maar haalde meteen uit en zag het leer in de linker bovenhoek verdwijnen achter keeper Verbist: 2-1. Alles wat MVV was ging uit z'n dak. Spelers in de hekken, supporters op de banken. Het was een enorme ontlading voor alle rood-witten. Maar... er was nog wel een helft te gaan.

De tweede helft startte MVV niet zo sterk als de eerst. Nick Kuipers maakte het na 10 minuten helemaal spannend toen hij eerst nog wel Cicilia uitkapte met een bal achter het standbeen, maar de bal daarna eenvoudig inleverde bij Dijkhuizen die vrijuit richting Jo Coppens mocht lopen. Dijkhuizen zag in zijn ogen Cicilia er echter beter voor staan en dat was maar goed ook voor MVV, want de pass van Dijkhuizen was niet goed. Dat leidde ertoe dat de spits ver naar buiten kon worden gedrongen door Niels Vorthoren en dat hij, met Hawbir Moustafa in de aantocht, vluchtig moest uithalen en de bal naast het doel schoot. Daar kwam de thuisclub goed weg. MVV leek hierdoor enigzins wakker geschud en zette nogmaals aan. Met de strijd uit de eerste helft werd Roda weer teruggedongen op eigen helft en kwamen er weer wat kansen voor de Sterrendragers. Tien minuten voor tijd was het Sven Braken die in het strafschopgebied de bal ontvingen en zich goed langs twee verdidigers worstelde. Hij kwam met een afgemeten voorzet richting Davy Brouwers die op zijn beurt voor Van Peppen kwam en de bal langs Verbist kopte: de bevrijdende 3-1 was een feit. Hierna kregen Sven Braken, Jordy Croux, Davy Brouwers en Bryan Smeets nog goede mogelijkheden om de 4-1 aan te tekenen, maar een grotere derbynederlaag werd de bezoekers uit Kerkrade bespaard. De frustraties bij de Roda-spelers liep hoog op. Scheidsrechter Sanders trok uiteindelijk zes gele kaaten voor de bezoekers, waar de gele kaart voor Paulissen nog een lichte straf was voor de aanslag die de invaller pleegde op Jordy Croux. Het hoorde allemaal bij de échte derbysfeer die heerste in Stadion de Geusselt, strijd, passie, kaarten, doelpunten en sfeer... Na 15 jaar was er als beloning dé verdiende overwinning in dé derby voor de Sterrendragers.