20:00

NAC Breda

Geflatteerde overwinning NEC in Maastricht (1-4)

Maandag 23 maart 2015

Koploper NEC Nijmegen had het vrijdag 20 maart jl. in Stadion de Geusselt lastiger dan de einduitslag van de wedstrijd doet vermoeden (1-4). Jordy Croux zette de Maastrichtenaren zelfs nog op voorsprong, maar NEC Nijmegen was zeer effectief. Een kwaliteit die de koploper al het gehele seizoen tentoonspreidt.

MVV begon de wedstrijd sterk. Er was weinig ontzag voor de aanstaande kampioen en dat lieten de Sterrendragers merken door de aanval te zoeken. Een kopbal van Davy Brouwers naast het doel van Smits was de eerste waarschuwing aan het adres van NEC, dat het niet zomaar even drie punten zou pakken. In de 13e minuut stond Stef Peeters aan de basis van de eerste goal van de avond. Zijn splijtende pass kwam precies voor de voeten van de op snelheid zijnde Jordy Croux. Hij schudde Gravenbeek van zich af en haalde met links uit. De bal scheerde over het gras de korte hoek in: 1-0. De gehele Noordtribune waar de NEC-aanhang zat, en die tot dan toe een enorme bak herrie had voortgebracht, was ineens stil. Trainer Ruud Brood dicteerde zijn manschappen naar voren. Het leidde tot enkele mogelijkheden voor het doel van Jo Coppens, mede dankzij zwak uitverdedigen van enkele MVV-spelers. Op die manier kreeg NEC in de 21e minuut ook een corner. Limbombe zette voor, de bal werd doorgekopt door Conboy en belandde recht voor de voeten van aanvoerder Van Eijden. Die haalde met links verwoestend uit: 1-1. Vanaf dat moment begon NEC het spelletje meer naar zich toe te trekken. Een kopbal van Santos eindigde even later op de kruising. Jo Coppens hield in het vervolg van de eerste helft echter zijn doel schoon.

Na rust drongen de gasten nog meer aan. Jahanbakhsh kreeg in de eerste minuten na rust een grote kans, maar Dalian Maatsen redde op de doellijn. Bij een volgende gevaarlijk actie was het echter wel raak. Ars mocht vrij inkoppen en raakte de paal, de terugspringende bal was echter een prooi voor Van Eijden, die zijn tweede van de avond aantekende: 1-2. Ron Elsen wisselde vervolgens in de 65e minuut Willem Ofori, die het lastig had op rechtsback tegen Limbombe. Leroy Labylle was zijn vervanger. Bij zijn eerste balcontact stelde hij Jordy Croux in staat om Stef Peeters bij de tweede paal te bedienen. De Belgische middenvelder tikte de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Een grote kans op 2-2 ging derhalve in rook op. Even later was het Sven Braken die zijn lob op de doellijn gered zag worden door Leiwakabessy. Aan de andere kant was het wel raak in de 75e minuut. Een snelle uittrap van Smits bereikte Jahanbakhsh, die vervolgens Ars inspeelde. De topscorer van NEC had weinig moeite om Jo Coppens met een schuiver te passeren: 1-3. MVV gooide de handoek vervolgens niet in de ring, maar bleef op zoek gaan naar een doelpunt. De voor Niels Vorthoren ingevallen Pascal Huser kreeg een goede schotkans, maar keeper Smits tikte de bal naast. NEC counterde er lustig op los en in de 89e minuut liet scheidsrechter Van de Graaf zich van zijn slechtste kant zien. Hij honoreerde een duidelijke schwalbe van invaller Van Moorsel met een penalty en geel voor 'dader' Marco Ospitalieri. Ars mocht aanleggen vanaf 11 meter, een zekerheidje: 1-4. Een zeer geflateerde stand, eens temeer omdat Sven Braken (lat) en Bryan Smeets (op de keeper) hierna nog twee goede kansen kregen.

Uiteindelijk was NEC met deze overwinning nog geen kampioen, aangezien FC Eindhoven in eigen huis van geluk mocht spreken dat Sparta Rotterdam zeer slecht met de kansen omsprong (1-0). NEC mag derhalve op vrijdag 3 april, thuis, tegen dat zelfde Sparta Rotterdam proberen om het kampioenschap binnen te halen.

MVV Maastricht is met het verlies achterop geraakt in de 4e periode en lijkt daarin nu uitgespeeld. In de Jupiler League weet je het echter nooit... De volgende wedstrijd van de Sterrendragers is thuis in Stadion de Geusselt tegen Telstar (vrijdag 3 april).